Nalatenschap in tijden van crisis, wees alert!

De laatste tijd komt het regelmatig voor dat een nalatenschap negatief blijkt te zijn, terwijl de erfgenamen in de veronderstelling verkeerden dat er toch voldoende zou overblijven.

Een veelvoorkomend verschijnsel is de lage verkoopwaarde van de woning en de hoge, niet verzekerde, hypotheekschuld. Daarnaast is een woning ook niet meer in een paar maanden verkocht, terwijl de maandlasten doorlopen. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat een nalatenschap die in eerste instantie positief was, uiteindelijk negatief wordt.

En vergeet niet de schulden aan postorderbedrijven, vanwege aankopen met uitgestelde betaling of andere consumptieve kredieten tegen een hoge rente.

Om te voorkomen dat je als erfgenaam met jouw eigen vermogen aansprakelijk wordt voor de schulden van de nalatenschap, is het van belang om de nalatenschap "beneficiair" te aanvaarden. Hiervoor dient een verklaring te worden ingeschreven in het daarvoor bestemde boedelregister, bij de rechtbank. Als de nalatenschap beneficiair wordt aanvaard moet de nalatenschap ook volgens de bijbehorende wettelijke voorschriften worden afgewikkeld. Indien deze voorschriften niet worden gevolgd, ben je als erfgenaam alsnòg aansprakelijk met jouw eigen vermogen!

Een goed advies en deskundige begeleiding is dan ook van belang om de gewenste bescherming te krijgen èn te behouden!

Nog vragen of meer informatie? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.